söndag, maj 21, 2006

Behövs Sfp 100 år framåt?

Sfp fyllde 100 år. Vad skall de kommande 100 åren medföra för våra politiska målsättningar och för vår politiska verksamhet. Skall Sfp överleva följande 100 år? Om man ser bakåt är det säkert inte så många som trodde att partiet skulle vara en livskraftig organisation och en seriös politisk aktör år 2006. De flesta av de ursprungliga målsättningarna har säkert infriats för länge sedan men det politiska arbetet tar ändå aldrig slut. Trots att varje partis slutgiltiga målsättning ju borde vara att göra sig själv onödigt, växer nya utmaningar fram hela tiden genom att världen omkring oss förändras. Utmaningarna är stora. Uppnådda framgångar eller framsteg beträffande tvåspråkigheten i samhället är inte självklara. Väldiga globala hot som klimatförändringen, global ojämlikhet som föder människohandel, HIV som förintar generationer i Afrikanska länder, konflikter och förtryck mot människor som skapar otrygghet är extremt stora frågor som berör oss envar och som vi måste angripa.

Även om det är ett mått av bildning att respektera sin historia och värdesätta det samhällsbygge som de politiska föregångarna kämpat för och åstadkommit, egentligen oberoende politisk hemvist, så kan vi inte lita på att vi lyckas bevara Sfp:s samhällsduglighet idag genom vårt tidigare arbete. Vårt mervärde i den nationella politiken förutsätter att vi bjuder på ett bredare och mer internationellt perspektiv. Att det är vi som driver utvecklingen framåt och vågar tycka annorlunda. Lika viktigt är att vi vågar stå upp för mänsklighet och solidaritet för andra människor både nära och fjärran. Att rättvisan i Sfp inte definieras av hur många vi försvarar eller hur många vi är som försvarar. Det kräver mod ganska ofta. Och det förutsätter att vi lyssnar till våra samveten mer än vi läser insändarspalter. Det förutsätter att vi tror på vår sak.

Det är egentligen det lilla partiets fördel att inte behöva inbilla sig att man måste vara precis alla till lags i varje val. Vi kan räkna med att hitta tillräckligt med stöd ( allting mer än 5 % av befolkningen) då vårt budskap når fram till väljarna. Men det förutsätter att vi hela tiden är intressanta och att vi har något att säga som är värt att lyssna till. Vår medverkan i politiken kan ha ett medvärde i beslutsfattandet om vi är rösten för humanism, för minoriteter, för jämlikhet mellan människor och för jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi vet att ingen av oss är 6 procents människor, vi har den kunskapen i ryggmärgen. Och den insikten förpliktar att stå upp i varje situation där de stora politiska partierna tolkar jämlikheten så att den mäts i medeltal eller att ojämlikhet endast får betydelse då den berör tillräckligt många tillräckligt nära. Den förpliktar oss oberoende vi kan se att vi har något att vinna på det eller ej. För i slutändan vinner vi alltid då vi påminner om varje mäniskas betydelse. I slutändan drabbar varje orättvisa också var och en av oss. Människovärdet kan bara försvaras genom att våga ställa upp för det. I ur och skur - minst 100 år framåt.

Jag hoppas att de som nu kampanjerar om att ta över ordförandeskapet i Sfp, kunde blicka minst 100 år framåt och berätta för oss vad det är som är viktigt att bevara och vad det är som vi måste förändra i vårt land och i vår värld. Jag hoppas att vi väljer en ordförande som genom sitt engagemang kan ge oss inspiration att tillsammans kämpa och inte utmattas av de väldiga globala hoten. Det är ordföranden som kan visa att vi fortfarande upprätthåller en viktig plats i politiken och behövs i partiernas samarbete. Varje partidagsdelegat bär nu ansvar för vilket det politiska budskapet kommer att bli för Sfp. Var och en av oss har i detta val en möjlighet att se till att vårt framtidsbudskap blir värdigt vår historia.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bravo!

22 maj, 2006 03:15  
Anonymous Anonym said...

Vårt mervärde i den nationella politiken förutsätter att vi bjuder på ett bredare och mer internationellt perspektiv. Att det är vi som driver utvecklingen framåt och vågar tycka annorlunda. Lika viktigt är att vi vågar stå upp för mänsklighet och solidaritet för andra människor både nära och fjärran. Att rättvisan i Sfp inte definieras av hur många vi försvarar eller hur många vi är som försvarar.

PERFEKT!

24 maj, 2006 23:56  
Anonymous Anonym said...

INSPIRERANDE

26 maj, 2006 08:51  

Skicka en kommentar

<< Home

StatCount - Traffic counter