torsdag, maj 04, 2006

Utrikesutskottet träffade Estlands utrikesutskott

Ett av de mest givande sätten att skaffa information är att träffa kolleger från andra länder och diskutera med dem. En delegation från utrikesutskottet besökte Tallinn omedelbart efter första maj och förde diskussioner med utrikesutskottets representanter där. Vi diskuterade situationen i södra Kaukasien, Ryssland, Nato och den politiska situationen i allmänhet. Frapperande är hur perspektiven varierar och hur stort intresset för tex Kaukasien är på andra sidan Östersjön. I sig är det helt naturligt pga av våra länders olika historia och vi hade stor nytta av att få ta del av de väl informerade Esternas synpunkter.

Tallinn är en verkligt charmig stad. När man promenerar i gamla stan känner man ett litet sting av avund för att vi inte har något liknande. Jag älskar Helsingfors om somrarna, men inte skulle det skada med ett större gamla stan. Därför stöder jag faktiskt bitr. stadsdirektör Korpinen som föreslagit att man skulle flytta bort byråkratin från första våningarna från Katarinagatan och Sofiagatan tex, och sätta in cafeer, kultur och levande liv där istället.

Alltid behöver man inte resa bort för att träffa intressanta personer. Utrikesutskottet hade möjlighet att diskutera med internationella Röda Korsets chef Kellenberg om humanitära frågor och situationen på de mest utsatta ställena i världen, Darfur, Somalien och Palestina. Tidigare hade vi en chans att prata med Palestinas president Abbas, som uppriktigt beskrev den svåra situation som invånarna är utsatta för. Att skapa fred mellan Palestinierna och Israelerna är en första rangens fråga för människorna där, men också för säkerheten i hela världen. Så länge Hamas inte avstår från sin terrorism-politik är det svårt att tro på framsteg. Man får bara hoppas att regeringsansvar snabbt även innebär större insikt om ansvarsfull politik.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

God ide att utvidga ,göra mera levande, gamla stan i Helsingfors!

04 maj, 2006 06:25  

Skicka en kommentar

<< Home

StatCount - Traffic counter