tisdag, maj 30, 2006

Sossarna har övergivit vår nordiska etik

Ibland önskar jag att jag kunde vara mer av ett stenansikte. Som idag då Svenska riksdagsgruppen träffade minister Luhtanen för att diskutera lagutskottets "kompromiss" beträffande regeringens enhälliga proposition om att kriminalisera köp av sex. Fortfarande, efter snart 16 år i riksdagen blir jag upprörd, kränkt och ledsen. Mest blir jag kanske upprörd över att det som för mig känns som en oskiljbar del av den nordiska etiken, det att alla människor är värdefulla, plötsligt inte är viktig för mina kolleger i socialdemokraterna och centern. Åtminstone är det inte en tillräckligt viktig fråga för gruppordförandena Kalli och Backman, för att de som i en mängd andra frågor benhårt skulle ha försvarat regeringens enhälliga regeringspropp. Det har kallats för regeringspartiernas spelregler.

Lagutskottets märkliga kompromiss går ut på att köp av människor skall anses vara lagligt (dvs uttryckligen inte nu kriminaliseras) ifall den som köps inte är offer för en internationell kriminell människohandel. Lagutskottet vill alltså säga att köpa en 18 årig knarkare är helt ok. Man avstår nu uttryckligen från att kriminalisera en dylik handel av en människa. Det är inte heller ovidkommande att tänka på att den människa som köps oftast är kvinna och ofta utländska .

Lagutskottets ordförande anförde att en allmän kriminalisering skulle kriminalisera diverse handlingar i äktenskapet - eller i förhållanden. Det framförs också att vi går in på det intima privatlivets område. Hej hallå ! - Prostitutionen är en lukrativ hänsyslös busines, där utsatta människor utnyttjas och där kunderna som skapr efterfrågan nu får lämnas ifred
och gömma sig bakom att den prostituerade nog väljer själv att sälja sig. Det är naturligtvis bekvämt att inbilla sig det. För ingen godkänner ju människohandeln - det är bara det att just denna prostituerade är en högt uppskattad medlem av samhället som gjort ett klokt och medvetet val... Sorry, har svårt för att inte vara sarkastisk.

Jag har svårt att förlåta de manliga politiker som i denna fråga väljer att bekvämt ligga lågt. De säger sig vara för regeringens förslag men eftersom alla andra är emot de kan det inte hjälpas. Jag har varit stolt över att Sfp är det enda parti som redan 2000 på partidagen tog ställning mot sexköp och jag är stolt över att tillhöra en riksdagsgrupp som vågar ställa upp till försvar för människovärdet, trots att de större regeringspartiernas majoritet lämnat oss ensamma. För mig berättar tex sossarnas gruppbeslut om att vänstern glömt sina ideal och att de inte upplever det vara så viktigt att försvara kvinnors människovärde.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Lagutskottets märkliga kompromiss går ut på att köp av människor skall anses vara lagligt (dvs uttryckligen inte nu kriminaliseras)

Med andra ord, man godkänner stats kontrollerade bordeller.
Dessa män som har behov av att bli "mjölkade" på speciella sätt, kunde i stället nyttja , just det, en mjölkmaskin! Staten kunde kanske erbjuda dem denna service till pris enligt inkomst. Kvinnor som nu sysslar med sextjänster kunde ju sköta maskinen istället för att ställa sin egen kropp till förfogande.

31 maj, 2006 06:42  
Blogger Mats said...

Det blir givetvis lätt för en riksdagsledamot att glömma att det existerar en politisk opinion utanför riksdagen. Vi kallas väljare och går till valurnorna med jämna mellanrum för att rösta på representanter som skall sitta i riksdagen och företräda vår sak. Vi kan också ansluta oss till politiska partier och vara aktiva utanför granitborgen på Arkadiebacken. Hör och häpna, den politiska vänstern (inkl. socialdemokrater) sitter inte helt och hållet representerad i SDP:s riksdagsgrupp.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppens beslut må vara olyckligt, men det innebär inte att hela vänstern skulle ha ”glömt sina ideal och att de inte upplever det vara så viktigt att försvara kvinnors människovärde”, lika lite som Sfp skulle vara det enda (stackars lilla) ofelbara politiska partiet i vårt land, som riksdagsledamoten antyder.

Jag förstår riksdagsledamotens besvikelse, men ogillar starkt den stämpel som slås i pannan på en politisk vänster som riksdagsledamoten säkerligen har all sympati för. Egentligen.

01 juni, 2006 14:27  
Anonymous Anonym said...

Allt är inte så svartvitt som välmående politiker ser saken. Det pratas om knarkare och andra marginala grupper kvinnor som säljer sig. En stor grupp glöms bort. Det är vi helt 'vanliga' kvinnor och mammor, ensamstående, lågavlönade och dubbelarbetande som nu och då säljer sexuella tjänster för att få mat på bordet för barnen. Ska detta kriminaliseras (det är ju redan svartjobb) så vet jag inte vad jag ska säga. Det är ju redan 'kriminellt' att vi måste sälja oss för att klara oss ekonomiskt men om våra nödlösningar dessutom kriminaliseras och bestraffas så får vi väl svälta ihjäl. :-(

03 juni, 2006 15:07  
Anonymous Anonym said...

Det som Eva Biaudet "känner" som nordisk etik behöver inte vara det alls. Problem med begrepp har hon också. Hur köpa en människa som efter uträttad handling har rätt att gå sin väg?

Rick, internationellt känd genusdebattör

07 juni, 2006 06:56  

Skicka en kommentar

<< Home

StatCount - Traffic counter