onsdag, juni 14, 2006

Sfp:s ordförande borde ta över ministerposten genast

Imorgon väljer vi ministrar. Eller vi väljer sannolikt inte alls, eftersom den nya partiordföranden Steffi och den gamla ordföranden Cecco beslutat att de vill fortsätta som förut. Jag har förgäves argumenterat för att vårt lilla partis ordförande bör sitta med i regeringen, sitta med där besluten sker, för att få medial uppmärksamhet. Steffi vill satsa på att röra sig ute i regionerna istället.

Mitt problem med detta beror mest på vår skeva partistruktur. Partiets väljarunderlag motsvarar endast delvis dess medlemmar. Här i huvudstaden motsvarar det knappast alls. Därför måste partiet synas i nationella media för att hålla väljarna här och för att kunna övertyga nya väljare. Sfp:s ledare skall finnas där de viktiga besluten fattas. Därför kan partiordföranden inte endast röra sig ute i regionerna.

Det finns risk för, att vi som kritiserat presidentens deltagande i EU-toppmöten för att det förorsakat otydlighet kring vem de andra ledarna skall prata med om de viktiga besluten, håller på att trassla in oss själva i liknande arrangemang. Om den gamla partiordföranden representerar oss när regeringen gör beslut är det naturligtvis inget problem för riksdagsledamöterna vars förtroende han alltid måste ha. Men vilken roll har den nyvalda ordföranden då? Om Steffi inofficiellt förhandlar med de övriga partiordförandena i regeringen, hur skall då vårt regeringsarbete parlamentariskt kontrolleras? Det kan verka som ett lite teoretiskt resonemang nu, men i praktiken uppstår det situationer där vi kan ha lite olika prioriteringar, sannolikt i nästa budgetmangling på hösten - och då borde vi åtminstone veta hur beslutsordningen går.

Tyvärr kan det vara svårt att komma över den språkliga mediatröskeln utan ministerpost. Jag hoppas att det visar sig att jag har fel. Till en början kommer det säkert att funka bra- som ny är man naturligtvis mer intressant.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du tycks ha rätt. Tillsvidare har vi inte hört mycket av Steffi. Hur blir det i framtiden?

29 juni, 2006 02:58  

Skicka en kommentar

<< Home

StatCount - Traffic counter