tisdag, augusti 22, 2006

Finland deltar i FN operationen i Libanon

Riksdagen är egentligen ännu på sommarpaus men dagarna tycks nu ändå fyllas av jobb. Riksdagens utrikesutskott sammanträdde för att höras och höra utrikesminister Tuomiojas rapport om regeringens beslut om att förbereda ett deltagande i FN operationen i Libanon.

Finland kommer inte att hinna med i den första (före september) eller den andra vågen (slutet av september) men kommer sannolikt att delta med 200 till 250 pionjärer som är på plats före början av november. Finland hoppas fortfarande på att vår insats skall vara del av en nordisk bataljon, men det verkar inte just nu som om Sverige eller Norge har sådan kapacitet att ge, pga att de förbereder en starkare närvaro i Darfur, i Afrika nästa år. Därför skall kanske de övriga ländernas deltagande ske på en mindre aktiv nivå - om man nu kan säga så. Finlands soldater kommer tex att bygga vägar och hus som militärerna behöver för att verka där samt att röja minor och oskadliggöra ammunition. Man kan kanske säga att det är en sk traditionell fredsbevarande operation. FN resolutionen hänvisar inte till ex till grundstadgans VII kapitel.

Men det betyder inte att den är mindre riskabel. Den bygger dock på att stöda den Libanesiska regeringen på att återrätta sin makt i hela landet. Dvs Hizbollah skall avväpnas och främmande makter dra sig bort. Att avväpna Hizbollah är kanske inte en helt lätt uppgift heller, trots att de skall medverka. Det finns säkert otaliga vapen även i vanliga familjer efter alla år av inbördeskrig i Libanon. Att få Hizbollah att avstå från våld och på något sätt ansluta sig till den libanesiksa armen och därmed underkasta sig demokratiska beslut är det vi måste hoppas på att sker. Hizbollah är politiskt en inte alldeles oäven makt, som har 40 procent av befolkningens stöd.

Det kommer säkert inte att vara en lätt match att samla de 15000 man operationen kräver. Men att europas och EU:s roll i denna FN-operation skall vara betydande, rentav ledande, verkar alla anse viktigt för att lyckas. Det är klart att Finland inte kan dra sig undan sitt internationella ansvar i en sådan situation, vare sig vi är eu-ordförande eller ej. Mellanöstern kommer att behöva även europa i många år framöver. Såsom det även konstaterades i utskottet idag, är Libanon operationen i ett kritiskt skede men har förutsättningar att lyckas - men varaktig fred kräver att fredsprocessen mellan Israel och Palestina kan fortsätta.


I vårt eget land har sossarna det inte lätt när de oroar sig för att sfp:arna ordnar för mycket möten. De svenska sossar martyrskådespel fortsätter när de anklagar sfp-aktivister för att sitta sinsemellan och fundera på Finlands framtid i smyg och i hemlighet. - Get a life! Get a political life - thinking is free!
StatCount - Traffic counter