måndag, oktober 09, 2006

Medi-Heli och Marknadsdomstolen

Medi-Heli har 6.10 fått utslag från Marknadsdomstolen.
Marknadsdomstolen tar ställning till två konkurrensutsättningar. För det första avslår domstolen Copterlines besvär för anbudstävlingen från 2004. Domstolen fastslår att Medi-Heli handlat lagenligt. För det andra avgör domstolen besvär från skärgårdshavets helikoptertjänst som gäller anbudstävlingen år 2006. Marknadsdomstolen fastslår att Medi-Heli måste gör en ny prövning av anbuden och då måste även anbudet från Skärgårdshavets helikoptertjänst finnas med i jämförelsen.

Vad bra att nu ha domstolsutslag på dessa besvärliga processer. Konkurrenslagstifningen har blivit så besvärlig att följa i praktiken att det behövs en mängd specialiserade jurister i varje sväng för att avgöra vad som är möjligt och vad som inte är möjligt.

Vi i Medi-Helis styrelse har noggrannt lyssnat till juristerna för att trygga att räddningsverksamheten kan fortsätta hela tiden utan avbrott. I den senaste konkurrenstävlingen ansåg de skickliga och kunniga juridiska rådgivarna att "skärgårdshavets" anbud måste förkastas pga formfel. Nu säger dock domstolen att de ändå måste beaktas. Lagstiftningen är så komplicerad att endast domstolen kunde avgöra detta fall. Bra så! Det är viktigt att det alltid finns flera konkurrenter i en anbudstävling för att konkurrensen skall vara verklig. Nu skall då styrelsen snabbt ompröva anbuden och avgöra med vem vi skall knyta avtal.

Bordet är nu sopat rent från gamla beslut och Medi-Helis styrelse skall hoppeligen få ro att utan dessa rättsliga processer få koncentrera sig på att vara förtroendemanna organ för en allmännyttig organisation.

Något måste nog göras åt lagstiftningen i fortsättningen för att vanliga föreningar och även små kommuner skall kunna konkurrensutsätta tjänster utan att anställa en enorm juristkår.
StatCount - Traffic counter