torsdag, augusti 24, 2006

Barnbidraget måste höjas för ensamföräldrarna !

Det upprör mig att regeringen inte tar ensamförsörjarnas situation på alvar!

Budgetförslaget lovat höja på minimiunderhållet, dvs det stöd som papporna måste betala för att delta i sina egna barns underhåll. Summan blir nu dryga 4 euro per dag. Okej, det är en några cents förbättring och man kan ju tänka så som en erfaren politruck upplyste mig, att dylika problem inte kan korrigeras med en smäll, då har man ju inget kvar att ge i följande budget. Så här kan man alltså få tack varje år. Men detta är ingen lyx fråga. Dels är det fråga om att barn som bor med en förälder (läs mamma) är överrepresenterade i den fattigaste femtedelen av befolkningen. Dels är det en rättvisefråga. I alla inkomstgrupper är ensamförsörjarnas ekonomi betydligt mer trängd än i familjer med två inkomster.

Vårt Sfp-förslag i regeringen var att höja barnbidragets ensamförsörjardel för att minska orättvisan och att avskaffa kopplingen till utkomststödet, för att även hjälpa dem som är är allra fattigast, dvs de som är beroende av utkomststöd. Vi talade kanske om 10-20 euros ökningar per barn och nu "ger" regeringen inget utan stipulerar endast att pappornas minimiunderhåll skall vara 6 euro högre än förut, dvs 124 euro i månaden eller lite över 4 euro per dag. Vem som helst fattar att huvudansvaret för barnets försörjning måste komma från mamman - allltså borde regeringen ha hjälpt hennes situation. Ett högre barnbidrag skulle stöda hennes möjligheter att få och ta jobb eftersom barnbidraget följer med. Och då ensamförsörjaren inte jobbar är hon allra fattigast. Ofta kan hon av ekonomiska skäl inte ens börja jobba, eftersom hemvårdsstödet faller bort och dagisavgiften, bussresor till jobbert osv kommer till då hon får en aning högre inkomster.

Det tycks fortfarande vara lättare att i ett svep besluta om stora pengar än att korrigera stora brister för små pengar!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Varför bara för ensamföräldrar? För att man själv råkar vara en? Om mamman och pappan tillsammans har högre lön än en ensamstående, så betalar de också mera skatt. Får någon överhuvudtaget, så ska alla få. Dödsfall undantagna har man själv påverkat sin situation, ibland via medvetna val. Är de dåliga så får man ta konsekvenserna.


Rick, internationellt känd genusdebattör

24 augusti, 2006 04:17  

Skicka en kommentar

<< Home

StatCount - Traffic counter