onsdag, september 20, 2006

utdrag ur mitt tal under seminariet "möten inom demensvården"

"Vi bör absolut hitta nya former att förbättra kvaliteten i arbetslivet. Inom vårdsektorn kämpar personalen med en alltför stor arbetsbörda och det höga arbetstempot blir för många ett hinder för att hålla sig kvar i arbetslivet efter att man fyllt 55. Tiden för återhämtning blir helt enkelt för knapp. Samtidigt gör skiftesjobb, veckoslutsarbete och dejoureringar det svårt att få arbetsliv och familjeliv att gå ihop.

Ett alternativ kunde vara att frångå arbetsveckan på 5 arbetsdagar + 2 lediga dar (+ dejoureringar) till att arbeta 3 dagar och vara ledig 3 dagar. Med detta system skulle man få en mera kontinuerlig rytm i livet. I en familj där båda föräldrarna jobbar med detta system kunde en till exempel en förälder vara hemma med barnen varje dag. I Sverige har man redan i hälften av landets kommuner prövat på 3-3 systemet och erfarenheterna har varit mycket positiva. Bland annat har sjukfrånvaron minskat dramatiskt och behovet av tillfälliga vikarier har försvunnit. 3-dagarssystemet är ett rullande arbetsschema där man jobbar tre dagar och är ledig tre i stället för nuvarande arbetsvecka på 5-2. Arbetsdagarna är längre - 8,5 timmar - men färre. Man jobbar 180 dagar i året mot 225 årsdagar i 5-2-systemet. Årstimmarna minskar med 15 %, från 1 800 till 1 530. I systemet ingår 160 schemalagda arbetsdagar plus 20 extra dagar för utbildning och interna vikariat samt arbetstoppar. Alla veckodagar värderas lika men kvällar, nätter och helgdagar räknas som obekväm arbetstid. Det är mycket intressant att notera att arbetstagaren varken skulle vinna eller förlora ekonomiskt på modellen. Mer än 5 000 personer i Sverige, Danmark och Norge arbetar i 3-3-systemet, de flesta inom sjukvård och äldreomsorg. Där finansieras arbetstidsförkortningen av kraftigt minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Kanske detta skulle vara något även för oss i Finland?"

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

In your English profile, you talk about "making life more exiting and meaningful'. The word you need is 'exciting'. 'Exiting' means leaving - to exit.

15 december, 2006 13:42  

Skicka en kommentar

<< Home

StatCount - Traffic counter